Ако диагнозата не е била открита и момичето не е било

...
Ако диагнозата не е била открита и момичето не е било
Коментари Харесай

Уролози спасиха живота на абитуриентка ден преди бала ѝ

Ако диагнозата не е била открита и момичето не е било оперирано, заплахата за живота ѝ е била извънредно висока.

 

Това, което се е случило при Мариета е, че остатъкът от урахуса се е инфектирал, трансформирал се е в цирей, като огромна киста, само че цялостна с гной, изясни доктор Попов

Мариета е на 18 години. Подготвяйки последните елементи по абитуриентския си бал и концентрирайки се в идните ѝ изпити, стартира да изпитва болежка ниско в корема. Симптомите не престават към седмица, но момичето не обръща внимание. Около 7 дни по-късно болката се ускорява и Мариета взема решение да посети гинеколог в лечебно заведение в столицата. Специалистът я твърди, че се касае за киста, изписва ѝ противозачатъчни хапчета и споделя, че болката ще отмине до няколко дни. 18-годишното момиче решава да потърси второ мнение в друга болница, където гинеколог и споделя, че съгласно него се касае за туморно образувание и желае да бъде изработен ЯМР, резултатите на който се чака да излязат на идващия ден, споделя Дунав мост.

„ Беше доста шокиращо, осмислях, че това образувание, за което експертът загатна, може да се окаже злокачествено. Прибрах се и заспах тъжна и уплашена. На сутринта се разсъниха с доста мощна болежка в корема. Пих обезболяващи, само че не подействаха, не можех да заставам нито легнала, нито права. Заедно с родителите ми взехме решение, че би трябвало да отидем незабавно в болница. “, споделя Мариета.

Така 18-годишното момиче се озовава в Спешното поделение на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ - Токуда, ден преди абитуриентския си бал, описаха от лечебното заведение.

„ В незабавното желаеха още веднъж консултация с гинеколог. Тя ме прегледа и видя някаква свободна течност в таза, която се видя и на ядрено-магнитния резонанс. Нямаше точна диагноза, само че сподели, че може да се наложи операция, за бъде отстранена течността. “, добавя Мариета.

Веднага след консултацията с доктор Сесил Кедикова, експерт в Клиника по акушерство и гинекология, за случая на 18-годишното момиче са извикани и доктор Адриан Попов, шеф на Отделение по урология, доктор Галя Ченгалова, коремен хирург, и проф. Галина Кирова, шеф на Клиника по образна диагностика. Мултидисциплинарният екип се събира, с цел да разиска положението на Мариета, защото диагнозата ѝ е неразбираема. Резултатите от направения нуклеарно магнитен резонанс демонстрират образувание над пикочния мехур (урахуса), което прилича израстък, както и мътна свободно преносима течност в региона на дребния таз.

Специалистите оферират екип от акушер-гинеколози да оперира момичето, с цел да отстранят течността в дребния таз, а доктор Попов споделя на фамилията, че в случай че се касае и за туморно образувание на урахуса, той би трябвало да бъде отстранен в къси периоди, само че положението не е незабавно. Семейството преценя, че не желае Мариета да се подлага на хирургично лечение и ще се върне в болничното заведение след отпразнуването на абитуриентския бал на момичето.

„ Образуванието беше към предната коремна стена. На това място, под пъпа, отвътре на коремната стена, няма нищо друго с изключение на урахус. Той съставлява отводния канал на ембрионалния пикочен мехур – свързва пъпната шнур с пикочния мехур в първия триместър на бременността. Във втория триместър този канал се затваря и се трансформира във фиброзна шнур. В някои случаи обаче каналът не се затваря – може да остане напълно отворен или да се затвори отчасти. Обикновено, в случай че тези положения имат някакво проявяване, да вземем за пример секреция на урина от пъпа или други, се откриват още в ранна детска възраст. В някои случаи е допустимо каналът да не се трансформира във шнур, в същото време да е затворен и откъм пъпа и откъм пикочния мехур. Тогава той може да се е запазил цялостен с малко течност, която може да се инфектира и да се трансформира в абсцес. “ изяснява доктор Адриан Попов.

Заболяванията на урахуса са редки и множеството от тях не изискват незабавна намеса.

„ Това, което се е случило при Мариета е, че остатъкът от урахуса се е инфектирал, трансформирал се е в абсцес, като огромна киста, само че цялостна с гной. В следствие се е получила руптура (спукване) на това образувание, от която е почнало приключване на гной в корема. Това, което замъгляваше диагнозата при нея беше, че на резултатите от ЯМР-то се виждаше, че има кисти на яйчниците, две от които бяха разказани като съдържащи малко кръв в себе си. Имаше догадка, че някоя от тези кисти може да се е спукала и оттова да е изтекла кръв. Никой не предполагаше, че това може да е абсцес, тъй като това е извънредно рядка диагноза, с която не се бяхме сблъсквали. Четейки в интернационалната литература се оказа, че има разказани такива случаи, само че в действителност положението е извънредно рядко. И макар рядкостта му, както всеки гноясал перитонит – положението е животозастрашаващо и изисква незабавна оперативна интервенция. “, сподели доктор Попов.

След определяне на диагнозата доктор Попов, доктор Борислав Божков, експерт по урология и анестезиолога доктор Благовест Петелов, правят минимално инвазивна операция, с която премахват урахуса и дребна част от пикочния мехур, в която той приключва. Така експертите предотвратяват и наново формиране на киста или абсцес.

„ Открихме, че в корема има доста гной, изтекла от абсцеса на урахуса. Яйчниците бяха добре, кистите не бяха спукани, нямаше кръв и по тази причина не се наложи гинеколозите да се включват в операцията. Отстранихме урахуса, затворихме пикочния мехур и направихме лаваж на коремната празнина. “, добави доктор Попов.

Мариета споделя, че първоначално е желала да се прибере, да пие обезболяващи, само че да отиде на бала си. В следствие осъзнала, че случилото се е било шанс и животът ѝ е избавен. А нейните другари я посетили в болничното заведение в деня на бала, и се погрижили да съпреживее част от празника като водели видео диалози, пеели ѝ песни и я уверили, че без нея събитието не е същото. Стаята на 18-годишното момиче бе украсена с балони, а нейните родители ѝ дадоха заричане, че щом бъде изписана ще провеждат предстоящото тържество.

„ Баба ми все ми споделяше, че има вяра, че Господ е с мен. Сега, единствено ден след операцията, съм доста по-добре. Аз съм доста щастлива, че ме оперираха, най-малкото поради болката. Радвам се, че се случи, когато трябваше да се случи. Ако бяхме в друга болница, можеше въобще да не го открият, тук се събраха доста експерти и търсеха казуса и решението. Аз още като го видях долу доктор Попов, като се бяха събрали, видях самите му очи и някак си знаех, че той ще ме избави. Това ще остане като якия ми бал в болнична стая. Не е толкоз неприятно – има си хора, балони, шампанско ми донесоха. Шегувахме се, че ще се увия в чаршафа и ще го направя на рокля, можеше и с леглото да отида на бала с вързани за него балони. Мисля, че не е имало човек с болнично легло. “, споделя с усмивка Мариета.

18-годишното момиче се възвръща доста бързо. Благодарение на минимално инвазивната операция Мариета се изправя на крайници още в деня след хирургичното лечение.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР